Незабутня мандрівка


17 листопада 2017 року учні 5 класів подорожували містами Дубно та Берестечко. Незважаючи на похмурий день, школярі  гарно відпочили і дізнались багато цікавого.
Замок князів Острозьких XVст. в м. Дубні – один із найстаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси Середньовіччя.
Дубенський замок ніколи не був узятий приступом оскільки був міцно укріплений 73 гарматами і природно – річкою Іквою з її багатокілометровими заплавами.
         Під стінами замку ламалися татарські списи і шведські шаблі . Зберігалися величезні багатства  з привезених  трофеїв: коштовний посуд, книги, картини, ікони, зброя і захисне озброєння, хутра, шкури і т.п.. Вразили підземелля, які  були справжнім лабіринтом – широкі
 ходи-тайники, де при потребі, можна було заховатись великій кількості людей.  Продукти разом із коштовними прикрасами і золотими чашами були включені у перелік скарбів замку.
Розважалися діти у Залі кривих дзеркал, на мить відчуваючи себе то довгоногими красунями, то кремезними парубками, то сміялись зі змінених облич… Наостанок загадали бажання у Дівочій вежі.
Нині Дубенський замок є окрасою краю та одним із семи чудес замків України.
         Екскурсія Національним історико-меморіальним заповідником “Поле Берестецької битви” перенесла нас  у часи козацтва. Берестецька битва була чималою поразкою для Хмельницького, зате допомогла зберегти для нас минуле. До розкопок у долині Пляшівки козацтво здавалося чимось літописним і легендарним, а болотистий грунт Берестечка подарував дослідникам козацькі зброю, одяг, предмети побуту... До того ж усе точно датовано - 10 липня 1651 року.
          Основою меморіального заповідника став збудований у 1910-14 роках Свято-Георгіївський собор. Ліворуч від входу - Михайлівська церква, перенесена у 1912 році з сусіднього села Острів.  Особливо вражає   підземний хід, яким з церкви Св. Михаїла можна потрапити до гробниці під Георгіївською церквою. Тут у спеціальному саркофазі і на полицях шаф зберігаються знайдені археологами і місцевими жителями останки козаків – їх черепи і кістки, багато з яких зі слідами поранень. Праворуч від  Михайлівської церкви  -  приміщення музею. З 1914 по 1958 рр. в ньому були монастирські келії, які зараз частково  відновлено.

Незабутні враження залишилися у нас після цієї екскурсії. Відвідайте ці мальовничі куточки України!








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Контрольні роботи

: Утвердження любові до всього живого, мужності та героїзму в оповіданні Ернеста Сетона-Томпсона «Снап»

РІДНИЙ КРАЙ У ТВОРЧОСТІ ПОЕТІВ-ЗЕМЛЯКІВ