Етимологія прізвищ села Гірка Полонка

Сучасна ономастика – це комплексна наукова дисципліна. До її складу входить ряд розділів, які традиційно виділяються відповідно до категорій власних імен. Виокремлюють антропоніміку як самостійну галузь, що сформувалася наприкінці 60-х років ХХ століття та розробляє загальні й часткові питання найменування людей.
Науковці визнають наявність у власних імен семантичного потенціалу. Він полягає в тому, що в природу антропоніма закладена здатність відображати не тільки мовну, але й позамовну інформацію. Незважаючи на те, що антропоніми менше пов’язані з поняттям, не називають групи предметів, явищ, процесів, вони несуть у собі більше інформації, ніж загальні назви.

Науковий опис українських прізвищ і досі вважається актуальним завданням. Однак, незважаючи на ряд ґрунтовних праць з антропоніміки, на сьогодні ще недостатньо повно вивчено прізвища окремих регіонів України. Саме тому актуальність теми нашого дослідження полягає в спробі створити цілісну картину номенів, які презентують прізвища конкретного населеного пункту.

Село Гірка Полонка Луцького району Волинської області розташоване за три кілометри на південний захід від обласного центру. Займає площу 333 гектари, нараховує 1288 дворів.

Історично склалося так, що будь-яке село в Україні починалося з хуторів. Хутори, що об’єднували одне або кілька родинних господарств, згодом розросталися в більші поселення. А ті, в свою чергу, перетворювалися в села. Гірка Полонка не стала винятком. В історії села є відомості про те, що ще в 1598 році це був хутір (тоді під назвою Герки), який належав полонському князю Радивілу. У вересні 1939 року розпочалася колективізація сільського господарства. В селі створено колгосп імені Фрунзе. А в 1950 році з прилеглих хуторів приблизно 150 господарств було переселено в Гірку Полонку. І зараз в жителі села поділяють його на «старе село» і «нове село». У межах нашого дослідження нас цікавить етимологія прізвищ саме корінних жителів Гіркої Полонки, тобто жителів «старого села». Тому із 10 Господарських книг ми опрацювали 6 книг, які містять перепис корінних мешканців.

Об’єктом дослідження стали антропоніми села Гірка Полонка Луцького району Волинської області, предметом – семантико-етимологічні особливості прізвищ вище згаданого населеного пункту.

Мета роботи – дослідити основні шляхи походження українських прізвищ на прикладі антропонімійних одиниць села Гірка Полонка Луцького району Волинської області.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Контрольні роботи

: Утвердження любові до всього живого, мужності та героїзму в оповіданні Ернеста Сетона-Томпсона «Снап»

РІДНИЙ КРАЙ У ТВОРЧОСТІ ПОЕТІВ-ЗЕМЛЯКІВ